Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM

Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM
Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM
Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM

Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM

Daftar Isi

Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM
Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM

jagotutorial.comViral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM. Akut gastroenterit, gastrointestinal sistemdeki bir enfeksiyon veya iltihaplanmanın neden olduğu kısa süreli bir hastalıktır. Hastalığa genellikle karın krampları, ishal veya kusma gibi çok yaygın semptomlar eşlik eder. Viral veya bakteriyel kaynaklı olabilen gastroenterite parazitler veya kimyasallar da neden olabilir.

Hastalığı önlemenin en kolay ve etkili yolu kişisel hijyene dikkat etmektir. Gastroenterit bulaşıcı olduğundan, diğer aile üyelerine bulaştırmamak için tedavi sırasında kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır. Bazı durumlarda hastalığın belirtileri şiddetli olabilir. Bu durumlarda ne yapılacağını bilmek için hastalığı iyi tanımak gerekir.

Read More

Gastroenterit nedir?

Gastroenterit ne anlama gelir? Bu sorunun cevabı genellikle bağırsak problemi yaşayan kişiler tarafından sorulmaktadır. Kısaca gastroenterit, ishal ve kusmaya neden olan çok yaygın bir hastalıktır. Araştırmalar, hastalığın genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon olarak gelişebileceğini göstermiştir. Hastalık her yaştan insanı etkiler. Ancak en sık küçük çocuklarda görülür. Çocuklarda görülen vakaların çoğuna rotavirüs adı verilen bir virüs neden olmaktadır.

Yetişkinlerdeki vakalar çoğunlukla norovirüs adı verilen bir virüs veya bakteriyel gıda zehirlenmesinden kaynaklanır. Yetişkinlerde ve çocuklarda gastroenterit genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak süreç her iki grupta da çok ciddidir. Hastalara kendilerini daha iyi hissedene kadar dinlenmeleri tavsiye edilir.

Hasta çocuksa, gözlem altında tutulmasında fayda vardır. Gastroenterit bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle, hastalığın kendiliğinden geçmesi muhtemel olduğunda ve hastanın durumu çok ciddi olmadıkça hastaneye gidilmemesi tavsiye edilebilir. (Mümkünse telefonla veya uzaktan danışmanlık hastanın ve diğerlerinin sağlığı için daha faydalı olabilir).

Gastroenteritin nedenleri nelerdir?

Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM
Viral Gastroenterit Nedir? Gelen Açıklamaya Bakın Uzm. Dr. Fatih YILDIRIM

Gastroenterite neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Virüsler,
  • Bakteri,
  • parazitler
  • Bakteriyel toksinler,
  • Kimyasal ürünler
  • Tıbbi bakım.

Norovirüs, calcivirüs, rotavirüs, astrovirüs, sitomegalovirüs ve adenovirüs gastroenterite neden olan virüslerdir. Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella ve Shigella hastalığa neden olan başlıca bakteri türleridir.

Entamoeba Histolytica, Giardia Lamblia ve Cryptosporidium gibi patojenik parazitler de dahil olabilir. Bazı antibiyotiklere alerjisi olan kişilerde de ortaya çıkabilir. Kurşun zehirlenmesi gibi bazı kimyasal nedenler de hastalığa neden olabilir. Bakteriyel gastroenterit salgınları, restoranlar gibi birden fazla kişiye hizmet veren kuruluşların müşterilerine kontamine gıda servis etmesiyle ortaya çıkabilir.

Bakteriyel gastroenterit, elden ele temas da dahil olmak üzere insandan insana kolayca yayılabilir. Bakteriyle enfekte olan herkes yiyeceklere, nesnelere veya diğer insanlara dokunarak hastalığı kolayca bulaştırabilir. Enfekte bir kişi gözlerine, ağzına, burnuna veya vücudunun diğer bölgelerine elleriyle dokunarak hastalığı kolayca yayabilir. Çok seyahat eden veya halka açık yerlere sık sık giden kişiler en fazla risk altındadır.

Gastroenteritin belirtileri nelerdir?

Gastroenteritin belirtileri her yaştan insanda aynıdır. Ancak her hastada tüm belirtileri görmek her zaman mümkün olmayabilir. Hastalığa bağlı olarak bazı kombine belirtiler ortaya çıkabilir. Hastalığın başlıca belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

  • iştahsızlık
  • Şişkinlik veya gaz hissi,
  • bulantı ve kusma ile ilişkili
  • Kramplar
  • karın kramplarının eşlik ettiği karın ağrısı
  • İSHAL
  • Bazı durumlarda kanlı ishal (dışkılama sırasında kan görülmesi),
  • Nadiren dışkıda irin görülür.
  • Zayıflık ve uyuşukluk
  • Vücut ağrıları
  • Genel bir halsizlik hissi.

Bu genel belirtiler dışında, hastalıkla ilişkili başka herhangi bir belirti yaşamamanız gerekir. Farklı belirtiler yaşarsanız, bir uzmana görünmeniz tavsiye edilir.

Gastroenterit ne kadar sürer?

Gastroenterit genellikle kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri enfekte olmuş bir kişide 12-48 saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler çok şiddetli değilse, hastalık bir hafta ila 10 gün içinde kendiliğinden kaybolur. İstemsiz bir iyileşme veya belirtilerin kötüleşmesi de çeşitli hastalıklara işaret edebilir. Bu durumlarda hastaneye gidilmeli ve muayene olunmalıdır.

Gastroenterit nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi için hekim öncelikle hastanın belirtilerini değerlendirir. Gastroenterit bir hastalık olduğu için doktor öncelikle hastanın belirtilerini değerlendirir.

Gastroenterit tedavileri nelerdir?

Gastroenterit ve akut gastroenterit tedavisi benzerdir. Akut gastroenterit daha fazla gelişmediği için sadece ishal tedavi edilir. Çoğunlukla diyeti düzenlemeye ve bol sıvı tüketmeye bağlıdır. Viral gastroenterit için spesifik bir tedavi yoktur.

Antibiyotikler virüslere karşı etkisiz olduğundan viral gastroenterit tedavisinde kullanılamazlar. Aksi takdirde antibiyotiğe dirençli bakteriler gelişebilir. En etkili tedavi yöntemleri bireysel tedavilerdir. Hastalık sırasında önemli sıvı kaybı meydana geldiğinden, dehidrasyonu önlemek çok önemlidir. Hastalık sırasında tüketilen sıvılar, kusma veya ishal nedeniyle dışkıyla atılır. Ancak bu, hastalığın alevlenmesine ve hastanın durumunun bozulmasına yol açar.

Bunu önlemek için küçük yudumlarda bol sıvı tüketin. Ayrıca yeterli mineral almak için maden suyu içmeniz gerekir. Bulantı kötüleşirse, antiemetikler kullanılmalı, ardından sürekli sıvı alımı yapılmalıdır. Bebeklerde gastroenteritin en önemli tedavisi emzirmeye devam etmek ve tamamlayıcı gıdalar söz konusu olduğunda aynı sıvıları içmeye devam etmektir. Aksi takdirde, vücutları saldırılara karşı daha duyarlı olduğu için çocukların semptomları kötüleşebilir.

Tost, kraker, pirinç, haşlanmış patates ve tavuk gibi yumuşak, kolay sindirilebilir yiyecekler yiyin. Süt ürünleri, kafein, alkol, nikotin, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak çok önemlidir. Vücut dehidrasyon nedeniyle uyuşuk hale geldiğinden yeterli dinlenme önerilir.

Doktora danışmadan ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunun nedeni, ilaçların mideye girip semptomları daha da kötüleştirebilmesidir. Muz, patates, pirinç ve tost gibi yumuşak, kolay sindirilebilir yiyecekler bebekleri tedavi etmek için kullanılabilir.

Doktor talimatı olmadan çocuklara ishal önleyici ilaçlar vermek tehlikelidir. Bu nedenle, reçetesiz satılan ilaçlardan kaçınılmalıdır. Bebeklerde kusma ve ishalden yarım saat sonra emzirmeye devam edilmelidir.

Beslenme sırasında tekrarlanan kusma, kusmadan hemen sonra ortaya çıkabilir. Bebekler ve çocuklar tıbbi gözetim altında oral rehidrasyon solüsyonu alabilirler. Doktorunuz tarafından yönlendirilmedikçe tüm topikal preparatlardan kaçınılmalıdır.

Gastroenterit semptomlarınız varsa, önce ev ilaçlarını denemek isteyebilirsiniz. Bu yöntem düzelmezse veya hastalık kötüleşir ve belirtiler dayanılmaz hale gelirse vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olmanız önerilir.

Belki de Viral Gastroenterit Nedir?  Viral gastroenterit bunun yardımcı olacağını umuyor, jagotutorial.com‘u ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.

Ayrıca burada yönetici tarafından paylaşılan diğer viral ve ilginç makaleleri de okuyun.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *