viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri Dr. Fatih YILDIRIM

viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri
viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri
viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri

viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri Dr. Fatih YILDIRIM

Daftar Isi

viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri Dr. Fatih YILDIRIM
viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri Dr. Fatih YILDIRIM

 

jagotutorial.comviral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri. Yaygın olarak gaz olarak bilinen viral gastroenterit, özellikle çocuklarda son zamanlarda ortaya çıkmıştır. “Viral gastroenterit nedir? Viral gastroenterit belirtileri ve tedavisi nelerdir?” konusunu öğrenmek isteyenler için. sor.

Read More

Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateş ile kendini gösteren viral gastroenterit, son günlerde sıklıkla araştırılmaktadır. Bu enfeksiyon özellikle çocuklarda daha yaygındır. İşte konuyla ilgili bazı bilgiler…

VİRAL GASTROENTERİT NEDİR?

Rotavirüs, adenovirüs ve norovirüs gibi virüslerin neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonudur. Çocuklarda görülen ishal vakalarının çoğu viral gastroenterit ile ilişkilidir.

BAĞIRSAK ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bağırsak enfeksiyonu çok yaygın bir sağlık sorunudur ve belirtileri tüm hastalarda hemen hemen aynıdır. Bağırsak enfeksiyonunun en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • ani başlayan sulu ishal
  • Kusma ve mide bulantısı
  • Karın krampları ve ağrı
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • yorgunluk ve halsizlik
  • Sıvı kaybı nedeniyle ağız ve cilt kuruluğu.
  • çok susamış
  • Karın ağrısı
  • düşük kan basıncı
  • bacak ağrısı

viral gastroenterit ile tamamlanan, nedir? Uzm’a göre. Dr. Fatih YILDIRIM

viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri
viral gastroenterit nedir? viral gastroenterit belirtileri

Akut gastroenterit, gastrointestinal sistemin enfeksiyonu veya iltihabının neden olduğu kısa süreli bir hastalıktır. Hastalığa sıklıkla karın krampları, ishal veya kusma gibi çok yaygın semptomlar eşlik eder. Viral veya bakteriyel kaynaklı olabilen gastroenterit, parazitler veya kimyasallardan kaynaklanabilir.

Hastalıklardan korunmanın en kolay ve etkili yolu kişisel hijyene dikkat etmektir. Gastroenterit bulaşıcı olduğundan, diğer aile üyelerine bulaşmasını önlemek için tedavi sırasında kişisel eşyalarınızı paylaşmaktan kaçınmalısınız. Bazı durumlarda, hastalığın semptomları şiddetli olabilir. Bu durumlarda neler yapılabileceğini bilmek için hastalığı iyi bilmek gerekir.

Gastroenterit nedir?

gastroenterit ne demek? Bu sorunun cevabı genellikle bağırsaklarda sorun yaşayan kişiler tarafından sorulur. Kısacası gastroenterit, ishale ve kusmaya neden olan çok yaygın bir hastalıktır. Çalışmalar, hastalığın genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon olarak gelişebileceğini göstermiştir. Hastalık her yaştan insanı etkiler. Ancak küçük çocuklarda daha sık görülür. Çocuklardaki vakaların çoğuna rotavirüs adı verilen bir virüs neden olur.

Yetişkinlerdeki vakalara esas olarak norovirüs adı verilen bir virüs veya bakteriyel gıda zehirlenmesi neden olur. Yetişkinlerde ve çocuklarda gastroenterit genellikle bir hafta içinde kendi kendine geçer. Ancak bu süreç her iki grupta da oldukça zahmetlidir. Hastalara kendilerini daha iyi hissedene kadar dinlenmeleri tavsiye edilir.

Hasta bir çocuk ise müşahede altında tutulması faydalı olacaktır. Gastroenterit bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın kendi kendine düzelebileceği dönemde ve hastanın durumu çok ciddi olmadıkça hastaneye gitmekten kaçınmak faydalı olabilir. (Mümkünse telefonla veya uzaktan danışmanlık almak hem hastanın hem de başkalarının sağlığı için en faydalı olabilir.)

Gastroenterit nedenleri nelerdir?

Gastroenterite neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

virüs,
bakteri,
parazitler
bakteriyel toksinler,
kimyasallar
Tıbbi tedavi.

Norovirüs, kalsivirüs, rotavirüs, astrovirüs, sitomegalovirüs ve adenovirüs gastroenterite neden olan virüslerdir. Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella ve Shigella, hastalığa neden olan başlıca bakteri türleridir.

Entamoeba Histolytica, Giardia Lamblia ve Cryptosporidium gibi patojenik parazitler de dahil edilebilir. Bazı antibiyotiklere alerjisi olan kişilerde de görülebilir. Hastalığa kurşun zehirlenmesi gibi bazı kimyasal sebepler de neden olabilir. Restoranlar gibi birden fazla kişiye hizmet veren yerler müşterilerine kontamine yiyecekler sunduğunda bakteriyel gastroenterit salgınları meydana gelebilir.

Bakteriyel gastroenterit, el teması da dahil olmak üzere kişiden kişiye kolayca yayılabilir. Bakterilerle enfekte olan herkes, yiyeceklere, nesnelere veya diğer insanlara dokunarak hastalığı kolayca yayabilir. Enfekte bir kişi, elleriyle gözlerine, ağzına, burnuna veya vücudun diğer bölümlerine dokunarak kolayca enfekte olabilir. Çok seyahat eden veya halka açık yerlerde sık seyahat eden kişiler daha büyük risk altındadır.

Gastroenterit belirtileri nelerdir?

Gastroenterit belirtileri her yaştan insanda aynıdır. Ancak her hastada tüm semptomların görülmesi her zaman mümkün değildir. Hastalık nedeniyle, bazı kombine semptomlar ortaya çıkabilir. Hastalığın başlıca belirtileri aşağıda sıralanabilir.

anoreksiya,
şişkinlik veya şişkinlik hissi,
Bulantı ve kusma ile ilişkili
kolik,
Karın kramplarının eşlik ettiği karın ağrısı
İshal,
bazı durumlarda kanlı ishal (bağırsak hareketi sırasında kan),
Nadiren dışkıda irin var
Zayıflık ve uyuşukluk
vücut ağrıları,
Genel rahatsızlık hissi.

Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan bu genel belirtiler dışında herhangi bir belirti yaşamanız beklenmez. Çeşitli belirtiler ortaya çıkarsa, kişinin bir uzman tarafından muayene edilmesi önerilir.
Gastroenterit ne kadar sürer?
Gastroenterit genellikle kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri, enfekte bir kişide 12 ila 48 saat sonra ortaya çıkar. Semptomlar çok şiddetli değilse, hastalık bir hafta ila 10 gün içinde kendi kendine geçer. Spontan olmayan iyileşme veya semptomların kötüleşmesi de çeşitli hastalıkları gösterebilir. Bu gibi durumlarda hastaneye gidip muayene olmak gerekir.

Gastroenterit nasıl teşhis edilir?

Hastalığı teşhis etmek için doktor önce hastanın semptomlarını değerlendirir. Çünkü gastroenterit kendine özgü semptomları olan bir hastalıktır. Fizik muayenede semptomlar değerlendirilerek tanı kolaylıkla konulabilir. Ayrıca doktora, çevresindeki kişilerde de aynı belirtiler olup olmadığı sorulur. Bunun temel nedeni, hastalığın bulaşıcı olmasıdır.

Hastalık herhangi bir kaynaktan ortaya çıkabilir ve bu doktora ilham verir. Tanıdan sonra, hastalığın nedenini belirlemek için dışkı testleri yapılır. Dışkı testinin amacı, hastalığa neden olan mikroorganizmanın bakteri mi yoksa virüs mü olduğunu belirlemektir.

Bu tanımlama, hastalığın uygun şekilde tedavi edilebilmesini sağlar. Aksi takdirde tedavi gecikebilir ve yanlış ilaçlar reçete edilebilir. Bu semptomları kötüleştirebilir. Yine bebeklerde tanı yöntemi aynıdır. Dışkı testi yapılarak tanı konulur. Ancak tedaviler yetişkinlere göre değişiklik gösterebilir.

Gastroenterit tedavileri nelerdir?

Gastroenterit ve akut gastroenterit tedavisi benzerlikler göstermektedir. Akut gastroenterit daha fazla gelişmediği için sadece ishal tedavi edilir. Bu esas olarak diyetin düzenlenmesine ve bol sıvı tüketimine bağlıdır. Viral gastroenterit için spesifik bir tedavi yoktur.

Antibiyotikler virüslere karşı etkisiz olduğundan viral gastroenterit tedavisinde kullanılamazlar. Aksi takdirde antibiyotiğe dirençli bakteriler gelişebilir. En etkili tedavi bireysel tedavi yöntemleridir. Dehidrasyonu önlemek çok önemlidir, çünkü hastalık sırasında önemli bir sıvı kaybı vardır. Hastalık sırasında tüketilen sıvılar kusma veya ishal nedeniyle dışkıyla atılır. Ancak bu, hastalığın alevlenmesine ve hastanın durumunun bozulmasına yol açar.

Bunu önlemek için bol sıvıyı küçük yudumlarda içmelisiniz. Yeterli mineral almak için maden suyu içmek de gereklidir. Bulantı kötüleşirse antiemetikler kullanılmalı ve ardından sıvı alımına devam edilmelidir. Bebeklerde gastroenteritin en önemli tedavisi emzirmeye devam etmek ve tamamlayıcı gıdalar söz konusu olduğunda sıvıları aynı şekilde içmeye devam etmektir. Aksi takdirde, vücutları saldırılara karşı daha savunmasız olduğu için çocuklarda semptomlar kötüleşebilir.

Tost, kraker, pirinç, haşlanmış patates ve tavuk gibi yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler yemek gereklidir. Süt ürünleri, kafein, alkol, nikotin, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak çok önemlidir. Vücut dehidrasyon nedeniyle uyuşuk hale geleceğinden yeterli dinlenme önerilir.

Doktora danışmadan ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü ilaçlar mideye ulaşabilir ve semptomları kötüleştirebilir. Muz, patates, pirinç ve tost gibi yumuşak, kolay sindirilebilir yiyecekler bebekleri tedavi etmek için kullanılabilir.

Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe çocuklara ishal önleyici ilaçlar vermek tehlikelidir. Bu nedenle, reçetesiz satılan ilaçlardan kaçınılmalıdır. Bebeklerde kusma ve ishalden yarım saat sonra emzirmeye devam etmek gerekir.

Kusmadan hemen sonra beslenirken tekrarlayan kusma meydana gelebilir. Bebeklere ve çocuklara tıbbi gözetim altında oral rehidrasyon solüsyonu verilebilir. Bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe tüm topikal preparatlardan kaçınılmalıdır.

Gastroenterit semptomları geliştirirseniz, önce ev ilaçlarını denemek isteyebilirsiniz. Bu şekilde iyileşme sağlanamazsa veya hastalık kötüleşir ve belirtiler dayanılmaz hale gelirse vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olmanız önerilir.

belki de viral gastroenterit ile ilgili tüm yazı bu kadar nedir? viral gastroenterit umarım faydalı olur, jagotutorial.com sitesini ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Ayrıca yöneticinin burada paylaştığı diğer viral ve ilginç makaleleri de okuyun.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *